Ingrediënten

4 el boter
2 uien, fijngesneden
1 teentje knoflook, geperst
2 wortels, in kleine blokjes
2 stengels bleekselderij, in kleine blokjes
4 el bloem
500 ml witte wijn
500 ml melk
1 l goede kippenbouillon, bij voorkeur zelfgemaakte
600 g belegen boerenkaas, geraspt
1 ruime el worcestershiresaus + extra om te bedruppelen
een snufje cayennepeper
1 tl paprikapoeder
een paar blaadjes verse salie, fijngesneden
4 el zure room
zeezout en versgemalen zwarte peper
kruim van 2 sneetjes Fries roggebrood, gemalen in de keukenmachine

Bereiden

Smelt 3 el boter in een grote pan. Bak de ui en knoflook op laag vuur in ± 5 min. glazig. Voeg de wortel en bleekselderij toe en laat zachtjes nog 5 min. meebakken.

Roer de bloem erdoor, bak een paar minuten mee en blus af met de wijn. Roer goed tot alle klontjes eruit zijn. Giet al roerend de melk en de bouillon erbij, laat aan de kook komen en voeg de kaas toe. Roer tot alles gesmolten is.

Breng de soep op smaak met de worcestershiresaus, cayennepeper, paprikapoeder, zout en peper naar smaak en roer de salie erdoor.

Laat onder af en toe roeren ± 30 min. op laag vuur koken tot de kaassoep een goede dikte heeft, dunner dan kaasfondue.

Smelt de rest van de boter in een koekenpan en bak het roggebroodkruim al omscheppend krokant in een paar minuten, bestrooi met peper en zout. Laat uitlekken op keukenpapier.

Serveer de kaassoep in diepe kommen met een lik zure room en bestrooi met roggebroodkruim. Bedruppel met worcestershiresaus.

{8 juni 2020}