Ingrediënten

100 g verse ciabatta, in stukjes gescheurd

135 ml olijfolie

2 grote venkelknollen, stelen en buitenste rok verwijderd

20 g boter

3 el gehakte tijm

3 el gehakte bladpeterselie

evt. 12-16 ansjovisfilets

 

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200°C.

  1. Leg de stukjes brood op een grote bakplaat en schep er 3 el olijfolie door. Bak ze in 8 min. bijna krokant. Neem uit de oven en zet apart.
  2. Halveer de venkel in de lengte en snijd elke helft in vieren. Verhit een grote koekenpan op hoog vuur, voeg 50 ml olijfolie en de venkel toe en bak de venkel aan een kant lichtbruin. Voeg 75 ml water en de boter toe en laat 3 min. koken tot het vocht voor de helft is ingedikt.
  3. Schep in een passende ovenschaal, bestrooi met de kruiden en leg de ansjovis erop als je die gebruikt. Bestrooi met de croutons en zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak, besprenkel met de rest van de olie en bak 1 25 min. in de oven.
  4. Het gerecht is klaar als je de venkel met een vork kunt inprikken.
{22 januari 2013}