vispastei

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen +
  • 1 citroen +
  • 40 g boter +
  • 400 g doperwten (diepvries) +
  • 2 wortels +
  • 2 uien +
  • olijfolie +
  • 500 ml halfvolle melk +
  • 2 zalmfilets van 150 g elk (diepvries) +
  • 2 witvisfilets van 100 g elk (diepvries) +
  • 65 g bloem +
  • 100 g spinazie (diepvries) +
  • 125 g gekookte en gepelde garnalen (diepvries) +
  • 1 tl Engelse mosterd +
  • 40 g Goudse kaas

Bereiden

1. Verwarm de oven voor op 180 °C/gasovenstand 4. Schil de aardappelen, snijd ze in grote, gelijkmatige stukken en kook ze 15 min. in een grote pan gezouten kokend water, of tot ze gaar zijn. Giet ze af en stamp ze fijn met een snufje peper en zout, de geraspte schil van de citroen en de boter.

2. Doe de bevroren doperwten in een vergiet en schenk er kokend water over om ze te ontdooien. Laat ze goed uitlekken, doe ze in een keukenmachine, pulseer ze een paar keer en spatel ze door de puree. Zet het mengsel even opzij. Schil de wortelen en uien, hak ze in kleine stukjes, doe ze met een flinke scheut olie in een grote ovenbestendige pan en blijf gedurende 15 min. af en toe roeren tot ze zacht, maar nog niet verkleurd zijn.

3. Warm de melk intussen op in een andere pan op matig vuur. Doe er als de melk tegen de kook aan is de bevroren visfilets bij en kook ze in ongeveer 10 min. gaar. Schep de filets met een schuimspaan op een bord en haal de pan van het vuur. Roer eerst de bloem door de wortelen en uitjes en giet er daarna al roerend met een soepopscheplepel geleidelijk de melk bij. Roer er de blaadjes spinazie door en breng het mengsel op smaak. Trek de visfilets in vlokken (verwijder de velletjes voorzichtig en gooi ze weg) en doe die erbij.

4. Voeg de garnalen, de mosterd en het sap van een halve citroen toe, rasp er de kaas bij en roer alles voorzichtig door elkaar. Schep er de groen gespikkelde puree op, strijk het oppervlak glad en maak er met een vork of lepel een leuk patroontje in. Zet de pastei 30 tot 40 minuten in de oven, of tot hij prachtig goudbruin is.

{20 november 2013}