Ingrediënten

  1. 3 el Olijflolie
  2. 500 gram runder-, lams- of half-om-halfgehakt
  3. 80 gram paneermeel
  4. 2 eieren
  5. Nootmuskaat
  6. 2 uien fijn gesneden
  7. 1 wortel geraspt
  8. 2 stengels bleekselderij fijngesneden
  9. 3 teentjes look geperst of fijngesneden
  10. 1 blik blokjes tomaten
  11. 300 gram passata (gezeefde tomaten)
  12. 2 el worcestersaus
  13. 1 el gerookt paprika poeder
  14. 3 el tomatenketchup
  15. 3 el rodewijnazijn
  16. 50 gram bruine basterdsuiker
  17. zout en peper
  18. 1 bosje platte peterselie (grof gehakt)
  19. 2 bollen mozarella
  20. Optioneel: geraspte kaas
  21. Optioneel: brood om erbij te serveren

Bereiding

  1. Maak de gehaktballetjes: meng het gehakt, het paneermeel, de eieren, peper en zout en nootmuskaat. Knead alles door elkaar en rol klein tot medium gehaktballetjes.
  2. Verhit 2 el olie in een grote koekenpan. Bak de gehaktballetjes goudbruin. Zet ze op zij in een grote ovenschaal.
  3. Voeg 1 el olie toe in de koekenpan. Fruit op een laag vuur de ui, de wortel en de bleekselderij. Ca. 15 min. Voeg de knoflook toe en bak ca. 2 min verder.
  4. Voeg de passata, het blik tomaten, de worcestersaus, het paprikapoeder, de ketchup, de azijn, de suiker, 200ml water en zout en peper toe. Breng aan de kook en kook ca. 20 min op laag vuur. Indien de saus niet goed dikt kan je een beetje bloem toevoegen.
    Verwarm ondertussen de oven voor: 180°C elektrisch, 160°C hetelucht
  5. Schenk de saus over de gehaktballetjes in de ovenschotel en meng de helft van de peterselie erdoorheen. Snij de mozarella in stukjes en verdeel te over de ovenschotel. Geraspte kaas is optioneel maar lekker! Bak ca. 20 min in de oven tot de balletjes gaar zijn en de mozarella gesmolten is.
  6. Serveer bestrooid met de overige peterselie.
    Tip van het origineel boekje: eten met geroosterd brood, augurken en dun gesneden rode ui.
{27 mei 2020}