Pas­ti­naak­stamp­pot

Ingrediënten

  • 800 g kruimige aardappelen +
  • 800 g pastinaak +
  • 4 el olijfolie +
  • 1/2 bakje salie (a 15 g, alleen de blaadjes) +
  • 3 rode uien (in ringen) +
  • 1 el appelstroop +
  • 150 ml appelsap +
  • 1 tl aardappelzetmeel +
  • 150 g oude Beemster kaas 30+ +
  • 125 g crème fraîche

Bereiden

  1. Schil de aardappelen en pastinaak en snijd in gelijke stukken. Kook de aardappelen met de pastinaak in water met zout in 20 min. gaar.
  2. Verhit ondertussen 2 el olie in een koekenpan en bak de salie in 2 min. krokant. Laat uitlekken op keukenpapier. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de ui 5 min. Voeg de appelstroop en het appelsap toe en breng aan de kook. Los het aardappelzetmeel op in 1 tl water. Voeg toe en roer tot een gebonden jus. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  3. Snijd de kaas in blokjes van een 1/2 cm (brunoise). Giet de aardappelen en pastinaak af, maar vang 100 ml kookvocht op. Stamp de aardappelen met de pastinaak, het kookvocht en de crème fraîche tot een smeuïge puree. Schep de kaas erdoor en breng op smaak met peper en eventueel zout. Serveer de stamppot met de salie en uienjus.
{10 januari 2014}